Patiëntenvoorbeelden

Hier vind u een aantal geanonimiseerde voorbeelden uit mijn praktijk. De laatste drie voorbeelden komen uit Benin, West Afrika, waar ik mensen heb opgeleid voor Homeopaten zonder Grenzen (HZG).

Acute oorpijn

De moeder van een jongetje van 2 jaar belt. De hele dag heeft het kind rustig gespeeld; s’avonds begint hij ineens, binnen 5 minuten, te gillen van de pijn in zijn rechteroor. Zijn gezicht is rood en heet en hij heeft flink koorts. Zijn voeten en handen voelen koud aan. Deze symptomen wijzen allemaal naar Belladonna. Hij krijgt drie keer een dosis met tussenpozen van een half uur. De moeder heeft het kind op schoot en voelt dat hij met elke dosis rustiger wordt. Na de derde keer Belladonna kunnen de ouders hem in bed leggen en slaapt hij de hele nacht door. De volgende ochtend is hij weer vrolijk; zijn trommelvlies is niet meer rood.

Benauwdheid

Een man van in de 30 is als kind vaak met antibiotica behandeld voor bronchitis; uiteindelijk is hij er overheen gegroeid. De bronchitisaanvallen komen terug nadat hij drie jaar eerder een longontsteking heeft doorgemaakt. De bronchitis begon met griep en koorts in een periode dat hij voor zijn werk veel overuren moest maken.

De aanvallen treden op bij broeierig weer of in een vochtige omgeving zoals onder de douche of in de sauna en bij lichamelijke inspanning.
Opvallend is dat deze man elke nacht tussen 3 en 4 uur wakker wordt met gebrek aan adem en dat koud drinken de ademnood verlicht. Na één dosis Natrum sulfuricum zijn de klachten één maand later flink verbeterd; hij gebruikt geen Ventolin meer. Vier maanden later, na nog één keer herhalen van het medicijn, zijn de klachten helemaal verdwenen.

Twee jaar lang hoor ik niets meer van hem.
Dan krijgt hij het plotseling benauwd bij de minste inspanning. Op consult geeft hij mij, na 10 minuten rustig fietsen, een klamme hand. Deze keer krijgt hij het benauwd tussen 12 en 1 uur ’s nachts met stekende pijnen in zijn borst. Hij gaat dan voorover gebogen op de rand van zijn bed zitten. Deze symptomen passen bij Kalium carbonicum. Deze patiënt houdt zich makkelijk aan regels, eveneens een kenmerk van dit medicijn. Eerst hoest hij als uitscheidingsreactie grote bruine proppen eruit en krijgt hij even een oude klacht, bobbeltjes op zijn vingers, terug. Daarna knapt hij op en is de benauwdheid na een paar weken verdwenen en voelt hij zich van binnen rustiger.

Angstaanvallen

Een vrouw van in de veertig heeft al sinds 7 jaar af en toe angstaanvallen. Het is ooit in de bioscoop begonnen. Sinds een paar jaar krijgt zij ook paniekaanvallen als zij op de snelweg rijdt; de laatste tijd wordt het steeds erger. Zij is op de auto aangewezen om de kinderen naar school te brengen. De angsten nemen toe in de dagen voordat zij ongesteld wordt.

Haar echtgenoot werkt voor een internationaal bedrijf; om de twee jaar moet het gezin weer verhuizen. Haar man is heel vaak op reis en de verantwoording voor de kinderen ligt dan bij haar. Dit levensritme valt haar steeds zwaarder.

Een aantal verdere kenmerken helpen bij de keuze van het homeopathische medicijn. De patiënte is wat stevig gebouwd en wordt vaak ’s nachts om 3 uur wakker. Zij krijgt elke keer eczeem als het weer van warm naar koud omslaat.

Eén maand na het bij haar passende medicijn vertelt deze vrouw dat zij geen angstaanvallen meer heeft gehad. Weer een maand later heeft zij nog een angstaanval in de trein; tijd om het medicijn te herhalen, mede omdat zij haar man op een zakenreis moet begeleiden en heel erg tegen het vliegen opziet. De patiënte komt opgetogen van de reis terug. Voor het eerst in al die jaren was zij niet bang om te vliegen. Zij voelt dat zij weer zichzelf is en zij heeft haar draai in Amsterdam gevonden. Drie maanden na het eerste consult kan de behandeling worden afgesloten.

Kinkhoest

Een meisje van zes heeft al een maand last van droge hoest bij inspanning. Het wordt steeds erger en nu lijkt het elke avond alsof zij erin zal stikken. De ouders laten haar niet meer alleen slapen omdat ze het zo benauwd krijgt en hulp nodig heeft bij het ademhalen.
De hoest kost het haar veel energie; zij is timider en aanhankelijker dan anders.

De huisarts heeft vastgesteld dat het om een nasleep gaat van kinkhoest die een aantal weken eerder niet is onderkend. De hoest zal volgens hem op een gegeven moment vanzelf overgaan.

Het meisje krijgt een eenmalige Pulsatilla. Dat middel past bij de klachten, haar fijne lichaamsbouw, dat zij zich makkelijk aanpast aan anderen en het liefst voor prinses speelt.

Drie dagen later vertelt de vader iets aparts: de nacht na het middel sliep hij weer bij haar op de kamer en werd wel 15 keer wakker van haar huilen. Het meisje zei de volgende ochtend.
"Ik MOEST gewoon huilen, ik weet ook niet waarom".
De dag erop heeft ze heel lang op een springkussen gespeeld maar nauwelijks gehoest; ook 's avonds had zij geen last meer. De vader zegt dat zijn kind weer zo is als hij haar kent.

Het huilen is een zog. uitscheidingsreactie, een teken dat het homeopathische middel aanslaat.

Rectaal abces en fistel

Een vrouw van begin 40 heeft al ruim een week last van een abces bij haar anus; zij kan van de pijn nu nauwelijks meer lopen. De huisarts adviseert de patiënte om het abces operatief in het ziekenhuis te laten verwijderen; ook al zou het abces vanzelf opengaan dan is er nog kans dat het niet voldoende draineert en dat er een fistel ontstaat. 
De operatie moet onder volnarcose plaats vinden. 
Aangezien de patiënte twee familieleden als gevolg van een narcose heeft verloren is zij zeer huiverig. 
Ik geef haar Silicea. De volgende dag belt de patiënte dat het abces 25 minuten na inname van het medicijn is opengebarsten en dat zij geen pijn meer heeft. 
Voor de zekerheid laat ik haar Silicea de komende dagen nog een paar keer innemen. 
Bij een routinecontrole een maand later zegt de vrouw dat zij nergens last meer van heeft gehad.

Hersenschudding en artrose

Een vrouw van in de 50 heeft als nasleep van een flinke hersenschudding grote moeite met rekenen; de grote tafels zijn een probleem. Zij komt op consult omdat zij aan het solliciteren is op een nieuwe baan; zij is door drie voorrondes gekomen en moet nu als laatste nog door een assesment met rekentesten heen. Zij is bang dat zij vanwege het rekenen niet wordt aangenomen.

Ik had deze patiënte jaren eerder voor artrose behandeld; beide duimen stonden krom. Volgens de arts in het ziekenhuis was opereren niet mogelijk en moest zij ‘ermee leren leven’. Een klein jaar na behandeling met Calcium carbonicum staan de duimen weer recht en heeft de patiënte geen pijn meer.

Moeite met rekenen is eveneens een bekend symptoom van Calcium carbonicum. Ik geef haar opnieuw een - deze keer éénmalige - dosis Calcium carbonicum.
Eén dag na de inname van het homeopathisch medicijn belt de patiënte:
“ Ik was vannacht nog sommen aan het oefenen op de computer; het ging heel moeizaam. Opeens voelde ik alsof er iets in mijn hoofd opensprong! En ik kon de sommen nu wél maken”. Een tijd later hoor ik van deze vrouw dat zij voor de baan is aangenomen.

Woedeaanvallen

Een Franse jongen wil altijd de beste zijn met sport en school; hij kan niet tegen verliezen en krijgt woedeaanvallen. Hij gooit met dingen en slaat zijn moeder. Het dwingende gedrag begon na de verhuizing naar Nederland. De ouders hebben het gevoel tegen een muur te staan, ze hebben al alles geprobeerd. Het hele gezin raakt erdoor uitgeput, maar de jongen lijdt zelf het meest eronder. Volgends zijn moeder is hij eigenlijk een verlegen kind, maar niemand ziet dat.

Hij krijgt eenmalig Lycopodium dat past bij verlegen kinderen die dit door dominant gedrag compenseren en bovendien niet tegen verandering kunnen. Zijn tanden knarsen bevestigt de keuze van het middel.
De eerste week werden de woedeaanvallen zelfs erger. De maand erna worden de intervallen tussen de aanvallen steeds groter en kalmeert hij sneller. Hij uit zijn emoties nu meer met woorden en is aanhankelijker.

Tintelingen in benen en armen

Een vrouw van in de 40 heeft al één jaar last van slapende benen en armen met tintelingen en van samentrekkende spieren in de kuiten. Na een km wandelen heeft zij het gevoel alsof zij een marathon heeft gelopen.
’ s Ochtends heeft zij een doof gevoel in haar handen. De handen voelen alsof zij de hele dag tegels heeft lopen schouwen. De neuroloog kan niets vinden.

De patiënte is meelevend en komt voor anderen op als deze onrechtvaardig worden behandeld. Zij is ambitieus en idealistisch. Zij verdraagt tocht heel slecht.
De patiënte krijgt een aantal keren het homeopathische medicijn Causticum. Causticum werkt op het zenuwstelsel en past bij tintelingen en gevoelloosheid. De bovengenoemde karakterkenmerken zie je vaak terug bij mensen die goed op dit homeopathische medicijn reageren. Na een half jaar zijn de klachten flink verbeterd; nog een half jaar verder heeft deze vrouw nergens meer last van.

Posttraumatische stressstoornis (PTSS)

Opvliegers
Een Koerdische vrouw komt vervroegd in de overgang. Zij heeft de hele nacht opvliegers, is de afgelopen maanden meerdere kilo's aangekomen en heeft weinig energie. Zij heeft gedurende de oorlog in haar land de dood in de ogen gezien; dierbaren zijn overleden.
Zij krijgt Aconitum, een van de belangrijkste homeopathische middelen voor doodsangst en onderdrukte menstruatie na een emotionele gebeurtenis. Paar dagen na inname moet zij enorm huilen; sindsdien is de energie een stuk beter. Twee maanden erna heeft zij m.n. na het eten van suiker last van de opvliegers. Deze typische reactie is een indicatie voor het vervolgmiddel Sulphur. Een paar maanden later zijn de opvliegers flink verbeterd en ziet deze vrouw haar toekomst in Nederland met meer vertrouwen tegemoet.

Alopecia aerata
Een jonge vrouw heeft haaruitval, ronde plekken van een paar centimeter doorsnede. De klachten begonnen in een periode van een traumatische scheiding en zorgen over haar verblijfsvergunning. De vrouw is 8 kg afgevallen en voelt zich heel erg down. Zij komt uit voormalig Joegoslavië, maar praat nooit over de wat zij heeft mee gemaakt in de oorlog in haar land.
Mijn analyse is dat de scheiding, een recente shock, het oudere trauma van de oorlog heeft 'getriggerd'. Je begint dan met het homeopathische middel dat past bij het oudste en onderliggende trauma. De patiënte krijgt Phosphoricum acidum, een trauma middel voor somberheid en tevens een belangrijk middel voor haaruitval door verdriet. Na een maand begint nieuw haar op de kale plekken te groeien en krijgt het haar op de rest van het hoofd meer volume. Het valt mij en haar omgeving op dat zij een stuk vrolijker is.
Vijf maanden na begin van de behandeling is het haar weer helemaal aangegroeid en voelt zij zich emotioneel haar oude zelf van voor de oorlog. Ik sluit de behandeling af met Phosphorus, het constitutiemiddel dat bij haar open uitstraling past.

Diarree

In het lokale ziekenhuis ligt een uitgemergelde man van ruim 50 helemaal verzwakt op bed; hij heeft al twee maanden diaree met krampen. Gedurende een aanval neemt hij een typische houding aan: staande pakt hij met uitgestrekte armen de rand van een tafel, hij brengt zijn bovenlijf in een hoek van 90 graden. Dit is een kenmerkende houding die bij Colocynthis past, één van de belangrijkste diarree middelen. Na twee keer een dosis Colocynthis C30 heeft hij dezelfde nacht voor het eerst in twee maanden geen diarree meer; de volgende dag verlaat hij te voet het ziekenhuis.

Hersenvliesontsteking (meningitis)

Een meisje van 8 jaar ligt na een hersenvliesontsteking al een maand in het lokale ziekenhuis omdat zij niet meer kan horen en praten. 
Reguliere medicatie kan haar niet verder helpen. Het meisje is heel wild en agressief.
Zij krijgt één keer per week Belladonna M, één van de belangrijkste medicijnen bij meningitis. 
De eerste korrel doet niets, na de tweede zegt het kind 'Papa', na de derde korrel één week later praat het meisje weer en na de vierde dosis is zij volledig hersteld en is ook de agressiviteit verdwenen. 

Coma na een auto-ongeluk

De dochter van vrienden van één van de cursisten lag na een auto-ongeluk al drie weken in coma in het universiteitsziekenhuis. De cursiste consulteerde mij en ik heb haar geadviseerd de patiënte afwisselend Arnica, Hypericum en Natrum sulfuricum te geven, middelen die bekend staan om hun werking bij hersenletsel. De jonge vrouw is uit haar coma ontwaakt zonder blijvend hersenletsel. Van de vijf andere inzittenden waren al vier overleden. De vijfde inzittende lag eveneens in coma; de cursiste kon de familie en de behandelend arts niet overtuigen om homeopathie een kans te geven. Deze comapatiënt is uiteindelijk ook overleden.